Onze visie
In onze visie is de dialoog het echte gesprek en de ware ontmoeting op het juiste niveau. Tegelijkertijd is de dialoog niet één gesprek maar het geheel van alle gesprekken die er in een organisatie of samenwerkingsverband gevoerd worden. Eigenlijk kunnen we zeggen dat de organisatie bestaat uit een veelheid aan gesprekken, uit mensen die praten en luisteren.
Maar er bestaat een groot verschil tussen praten en iets zeggen, tussen gewoon luisteren en daadwerkelijk horen wat de ander bedoelt.
Arena van de dialoog
Wij brengen alle betrokken bijeen in de ‘arena van dialoog’ en faciliteren het echte gesprek. Tegelijkertijd kweken we dialogisch bewustzijn waardoor partijen leren dat alleen je eigen oplossing geen winst oplevert.
Enkele ervaringen …
“De bewoner staat centraal”, zegt de zorgmedewerker in de huiskamer van de zorgorganisatie. “De bewoner staat centraal”, beaamt de bestuurder van de zorggroep. Dezelfde woorden, maar toch … een andere taal.
Wij brengen medewerkers en bestuurders weer echt met elkaar in gesprek, om te praten over deze en zoveel andere thema’s. Van ‘met dezelfde woorden langs elkaar heen praten’ naar ‘elkaar weer oprecht verstaan’.
Overlast in de wijk. De gemeente grijpt in waardoor het nog erger wordt. De signalen verkeerd begrepen, de maatregelen anders uitgevoerd dan wat de bewoners gevraagd of verwacht hadden.
Wij brengen alle betrokken bijeen in de ‘arena van dialoog’ en faciliteren het echte gesprek. Tegelijkertijd kweken we dialogisch bewustzijn waardoor partijen leren dat alleen je eigen oplossing geen winst oplevert. Je moet én je kunt het samen doen.
Een onveilig klimaat op de werkvloer. Geen oplossing maar geroddel, geen effectief leiderschap maar uit de hand gelopen spanning waarin niemand meer iets durft te zeggen. De verstikking van een toxische werkomgeving.
Wij bieden ruimte aan de dialoog vanuit veiligheid en vertrouwen. Met specifieke luistervaardigheden en geweldloze communicatie leren we teamleden om zich toch weer uit te spreken en de werkelijke onderstroom boven water te krijgen. Hiermee maken we zaken zichtbaar en bespreekbaar waardoor vanuit nieuwe perspectieven ook nieuwe oplossingen ontstaan.
Dialoog
De meeste gesprekken zijn nog geen dialoog. Vaak zien we in organisaties dat mensen wel tegen elkaar praten, elkaar proberen te overtuigen van eigen gelijk of eigen standpunten, maar dat ze niet mèt elkaar in gesprek zijn. Het gaat in een goed gesprek niet om eigen gelijk, om verdedigen van eigen standpunten of om winnen, maar juist om de ander te begrijpen, om standpunten te overbruggen en om gemeenschappelijk resultaat.
Wanneer we in het luisteren oprecht zijn en het beeld door de ander laten inkleuren in plaats van ons eigen beeld bevestigd te willen zien, dan begint er iets van een dialoog. Het gesprek waarin gezegd kan en mag worden wat gezegd moet worden om daadwerkelijk tot de kern te komen, ook als de weg daar naartoe een lastige weg is. Het gesprek waarin luisteren betekent dat je de ander toestaat jouw eigen denkbeelden volledig ondersteboven te zetten en waarin je leert naar het onderwerp van gesprek te kijken vanuit het perspectief van de ander. In een dergelijk gesprek kan elk vraagstuk in elke organisatie worden besproken en misschien wel opgelost.
Dialogica
Dialogica ontwikkelt leiderschap en effectieve samenwerking vanuit de filosofie van de duurzame dialoog. In elke organisatie wordt de effectiviteit en het resultaat van de samenwerking uiteindelijk bepaald door de samenhangende communicatie. Wij herstellen in organisaties het vermogen om die communicatie tot een ware dialoog te maken.
De kunst van de dialoog, de echte ontmoeting, vraagt om oprechte aandacht, nieuwsgierigheid, volle luistervaardigheid en om het besef dat de dialoog de kern van de samenwerking, en van de organisatie is. Samenwerking die vanuit de echte dialoog ontstaat, is krachtig en bestand tegen elke mogelijke druk die daarop van buitenaf of binnenuit wordt uitgeoefend.
Het effect van onze aanpak is niet alleen de ontwikkeling van een cultuur van de echte dialoog, maar ook en juist daardoor, een verbetering van onderlinge werkrelaties, een versterking van duurzame samenwerking en een verbetering van de kwaliteit van besluitvorming. Uiteindelijk gaat de gehele organisatie beter functioneren door de dialoog.
Dialogistiek
Onder dialogistiek verstaan wij het ontwikkelen en aanleggen van een infrastructuur die de constructieve dialoog in organisaties mogelijk maakt en stimuleert, zodanig dat medewerkers zich uitgenodigd voelen om daadwerkelijk te participeren zonder dat het ‘oeverloos geklets’ wordt. Deze infrastructuur wordt gekenmerkt door vijf elementen: tijd, plaats, mensen, voorzieningen en vorm. Belangrijk is om daarbij niet te kiezen voor de vorm ‘die bij de organisatie past’(oud patroon), maar de vorm ‘die past bij wat de organisatie nodig heeft’.
Bijvoorbeeld het creëren van een gemeenschappelijke koffiecorner voor twee gescheiden afdelingen die te weinig met elkaar in contact zijn om effectief te zijn in hun dienstverlening (oud patroon). We voegen daar specifieke koffiemomenten (tijd) aan toe en voorzien deze van hulpmiddelen en een ontmoetingsvorm waardoor de juiste mensen met elkaar de dialoog aangaan. Het resultaat is dat er meer gepraat wordt – ook over werkinhoud – en dat de dienstverlening van beide teams significant verbetert.
Op soortgelijke manier kunnen wij ook in jouw organisatie een cultuur van duurzame dialoog ontwikkelen. Wij begeleiden leidinggevenden en teams in de ontwikkeling van instrumenten waarmee zij in staat zijn die duurzame dialoog te implementeren en te onderhouden.
Onze werkwijze omvat enkele of alle van de volgende elementen:
· Een dialoog-analyse van de organisatie;
· Sprankelende en inspirerende gespreksontmoetingen;
· Het ontwikkelen van instrumenten voor leidinggevenden;
· Het ontwikkelen van instrumenten voor teams;
· De aanleg van de infrastructuur (uiteraard in gezamenlijkheid);
· Het faciliteren van een effectieve implementatie van de dialoog-cultuur.
Het resultaat van onze inzet zal zijn dat individuen, teams en afdelingen beter met elkaar zullen samenwerken doordat ze elkaar opzoeken om zaken te bespreken in het belang van de gemeenschappelijke organisatiedoelen. Niet omdat deze ontmoeting van bovenaf is opgelegd, maar omdat zij dit zelf graag willen en omdat zij zelf overtuigd zijn van de meerwaarde van de duurzame dialoog. De verbeterde samenwerking en onderlinge afstemming leidt tot betere (bedrijfs-)resultaten op alle niveaus.
Geen eindeloos gesprek
Maar de dialoog is niet het eindeloos met elkaar praten zonder een oplossing of besluit. Integendeel, juist door de echte dialoog te voeren, komen oplossingen aan het licht die van duurzame kwaliteit zijn en die bovendien een groot draagvlak hebben omdat iedereen zich betrokken voelt bij de totstandkoming ervan. In de praktijk betekent dit dat eenmaal genomen besluiten gemakkelijker geïmplementeerd kunnen worden en dat individuen, teams en afdelingen daarna met veel minder woorden nieuwe situaties weten op te lossen.
Je verliest geen tijd, maar investeert in duurzame oplossingen en duurzame samenwerking binnen jouw team of organisatie. De onderdelen in de organisatie raken op elkaar afgestemd en kunnen samen nieuwe situaties gemakkelijker oplossen, juist vanwege de duurzame samenwerking en het wederzijds inzicht in elkaars benadering van die situaties.
Werkvormen in de praktijk
Of het nu gaat om de zorg, het onderwijs, overheidsdiensten of een groot productiebedrijf, overal hebben we in het verleden de positieve effecten van onze actieve en inspirerende werkvormen gezien. Indien je deze ook wil ervaren nodigen wij je van harte uit in onze arena van de dialoog.
Wat dacht je van …
- Een vergadering houden waarbij je elkaar niet kunt zien;
- Een virtuele dropping om het gesprek aan te gaan over de kern en toegevoegde waarde van je werk;
- Het gesprek te voeren met je voeten, langs lijnen of over de streep;
- De ultieme ‘Apollo 13’ challenge om in korte tijd tot kernbesluiten te komen;
- Of plaats een ‘vergaderzuil’ in je bedrijfsrestaurant waarop iedereen mag meepraten over specifieke thema’s.
Zo hebben we vele variaties en werkvormen waarmee we zorgen dat het echte gesprek gevoerd kan gaan worden in jouw team of organisatie.
In onze arena doet iedereen mee. Natuurlijk mag je even afstand nemen op de tribune om het spel van buitenaf te beschouwen, maar mooier is het om de vloer op te gaan en in het speelveld je eigen positie en spel te bepalen.
Ontmoeting
Herken jij bij jezelf of in jouw organisatie de behoefte aan meer kwaliteit in communicatie en samenwerking? Of spelen er thema’s in jouw team waar iedereen omheen loopt? En wil je ook dat het echte gesprek gevoerd wordt in jouw team, in jouw organisatie of in de maatschappelijke sector waarin je werkt?
Ben je benieuwd naar onze kracht en dialogistiek? Wil je meer weten over onze filosofie of onze werkwijze? Wij nodigen je uit om de dialoog met ons aan te gaan.